Je tuin laten opknappen is lekker en veilig in ‘coronatijd’

Je tuin laten opknappen is lekker en veilig in ‘coronatijd’

Juist nu het gros van de mensen aan huis is gekluisterd, hebben velen het gevoel dat het in en om het huis wel ‘in orde’ moet zijn. In je tuin bezig zijn kan dan een mooie afwisseling zijn voor het ‘blokkie om’, maar het blijft wel een risico als je in deze tijd naar het tuincentrum gaat om de planten, bloemen en aarde te halen.

Ook durven wij als experts in tuinen wel te stellen dat het resultaat mooier wordt als u ons inschakelt in plaats van dat uzelf aan de slag gaat. Dat gebeurt op zeer veilige wijze, want wij zijn buiten aan het werk en u blijft binnen of geeft hoogstens in het deurportaal nog wat aanwijzingen door. Sowieso nemen we als bedrijf de coronadreiging uiteraard zeer serieus. Naast het feit dat we minimaal anderhalve meter afstand tot anderen houden, wassen we regelmatig onze handen en passen we ook de andere RIVM-regels toe die op ons als bedrijf en als privépersonen van toepassing zijn.

Wie door alle onrust rondom het coronavirus nog niets aan de tuin heeft gedaan, kan gerust zijn. Doordat het buiten, in ieder geval op het moment dat deze column geschreven werd, sprake is van winterse temperaturen met zelfs nachtvorst loopt de natuur wat achter. Oftewel: eigenlijk staat het voorjaar nu pas op het punt van beginnen.

Dat betekent dat het nu weer tijd om de grasmat van je gezond te verticuteren. Zo verwijder je een harde laag van mos en plantaardig afval, waardoor er weer lucht en (regen)water in de bodem komt en graswortels kunnen ademen en groeien. Verticuteren doe je met een speciale machine of een verticuteerhark. Ook moet het gazon vanaf nu weer één keer per maand bemest worden. Wij kunnen u ook adviseren in dit verband over de zuurgraad van de grond. De juiste hoeveelheid kalk verlaagt die zuurgraad, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen. Deze zuurgraad is echter in elke bodemsoort anders, dus maatwerk is vereist.

Wat betreft de bloemen en planten: de toverhazelaar en Forsythia zijn vroege bloeiers met prachtige gele bloemen. Of wat dacht je van de mooie bloemen van een Magnolia? Normaliter is het ook al tijd om klimplanten te planten, maar ik zou daar nu met de recente nachtvorst nog wat voorzichtig in zijn. Tenslotte, zoals ook aangegeven in de vorige column, dit is een perfecte periode om hagen te planten. De kans op vorstschade is niet zo groot en omdat de meeste planten nog niet sterk in ontwikkeling zijn, kun je ze nog zonder veel schade in de tuin verwerken

 

Dirk Hemmes

Hoveniersbedrijf D. Hemmes

Grote Sloot 248

Sint Maartensbrug

Tel. 0224-561494

Email: info@hoveniersbedrijfhemmes.nl

Website: www.hoveniersbedrijfhemmes.nl